Wedstrijdverslag


Team van Basisschool Neerpelt bekroond tot Beste Bouwteam van Limburg 2019’.

Enkele feiten die meegedragen hebben tot de beslissing van de jury zijn:

 

De basisschool onderscheidde zich van de rest door de doorgedreven toepassing van het lean-principe.  Iets wat voor velen onder ons nieuw was. 

 

Lean management is een management filosofie die gefocust is op het maximaal beperken van “verspilling”.  Dit kan zowel betrekking hebben op tijd, geld, resources, … .  Het is een principe dat zijn oorsprong vindt in de automobielsector, maar perfect overal kan toegepast worden.   

 

Bij lean-management komt het er op neer om op een consequente manier zoveel mogelijk overbodige stappen in een proces te verwijderen en tegelijk de toegevoegde waarde voor je klant verhogen.  Bij Lean Management worden de menselijke capaciteiten binnen een organisatie op een slimme manier ingezet om zoveel mogelijk waarde te creëren voor de klant. 

 

In een bedrijf dat dag in dag uit met dezelfde mensen werkt, lijkt het mij niet zo moeilijk om een dergelijke strategie op poten te zetten en te finetunen.   

Echter, bij een bouwproject waar er vele actoren zijn die misschien de eerste keer met elkaar in contact komen, is dat minder voor de hand liggend.   

 

Er werden dan ook reeds in de beginfase infosessies en trainingen gegeven waar alle betrokken partijen aan deelnamen.  Tijdens de uitvoering voorzag men in meerdere lean-planningssessies.   

Het boeiende (en misschien doorslaggevende) hierbij was dat zowel in de voorbereidende fase als tijdens de werken deze planningsvergaderingen niet enkel op managementniveau gevoerd werden, maar dat evenzeer de ploegbazen en mensen van de werkvloer erbij betrokken werden.   

Het was misschien wel wat aanpassen voor de werkmannen (en –vrouwen) om elke ochtend eerst in de werfkeet voor een levensgrote excel-file van post-its te gaan staan, maar hierdoor werd er wel meer anticiperend en praktijkgericht gewerkt en werden problemen als het ware opgelost nog voor ze zich voordeden. 

 

Nu durven theorie en praktijk nog wel eens verschillen, maar wanneer we hier zien dat een project van meer dan € 5.000.000,00 werd opgeleverd zonder opmerkingen, binnen budget en 6,5 maanden voor einddatum, denk ik wel te kunnen stellen dat de samenwerking hier geslaagd was.   

 

Het is dan ook omwille van die redenen dat dit project verkozen tot winnaar van “Het Beste Bouwteam” 2019.